Kromanje

Kromanje

Kromanje je tehnika v galvanizaciji s katero tanko plast kroma nanesemo na kovinski predmet. Kromirana plast je lahko dekorativna, zagotavlja protikorozijsko zaščito, olajša postopke čiščenja ali poveča površinsko trdoto predmeta.

Kaj je krom? Krom je eden od 92 naravno prisotnih kemijskih elementov. Krom je kovina, vendar ni uporaben kot trdna snov. Stvari se nikoli ne izdelujejo iz masivnega kroma. Ko slišite, da je nekaj iz kroma, je v resnici mišljeno, da je nanešena tanka plast kroma na artikel (pretežni del predmeta je običajno jeklo, včasih tudi medenina ali baker).

Dekorativno kromanje je trdno in vzdržljivo. Debelina nanosa znaša od 0.05 do 0.5 µm, običajno je nanos kroma debeline med 0.13 in 0.25 µm.

Krom je prevleka, ki je bolj odsevna (svetlejša) od drugih oblog. Obstajata dve različni možnosti za kromanje: “trdo kromanje” in “nikelj-krom prevleka”.

Dekorativno kromanje se včasih imenuje tudi nikelj-krom prevleka, saj vedno vključuje tudi galvanizacijo niklja na predmet, pred nanosom kroma. Nikelj prevleka zagotavlja gladkost, veliko odpornosti proti koroziji in večino odbojnosti. Kromirana prevleka je načeloma izredno tanka.

Kromanje se uporablja za stiskalnice za predelavo materialov, umetnih smol, orodja za obdelavo, merilne naprave, različnih strojnih delov, kot so ležaji in vijaki gredi, ročice, odmične gredi, vretena stružnic, tesnila in batnih obročkov, jeklenke z utori, valjev in obloge cilindra pri motorjih na notranje izgorevanje, prstanov, zatičev.

Material ali artikel, ki ga bomo kromali mora biti čist, brez umazanije, korozije in ostalih nečistosti. Kromanje nudimo na obešalih ali bobnih. Postopki obdelave so različni odvisni od vrste materiala in zahtev naših strank. Pri vsaki obdelavi našim strankam svetujemo o najboljši obdelavi glede na njihove zahteve.

Vse obdelovance – artikle najprej očistimo v ultrazvoku in razmastimo v razmastilnih kadeh. Nato sledi aktiviranje materiala v različnih soleh in kislinah. Zatem artikle lahko obdelamo. Na koncu vsakega galvanizacijskega procesa sledi izpiranje in sušenje.

 

Pošljite povpraševanje

KONTAKT

Galvanizacija Štricelj Miha, s.p.
Kajakaška cesta 11
1211 Ljubljana-Šmartno

T: 01 511 04 55
M: 041 608 830
F: 01 511 04 54
E: info@galvanizacija-stricelj.si